Body Stress Release is een manuele gezondheidstechniek die erop gericht is om met kleine impulsen het lichaam aan te zetten te hoge spierspanning los te laten. Hierdoor kan het zenuwstelsel beter functioneren en krijgt het zelfhelend mechanisme van het lichaam weer de ruimte.

Relevante ervaring(en)

 • ‘Eindelijk vrij van angst!’

  Wat had ik al veel geprobeerd en 'ge-therapied' voordat iemand mij wees op Wingwave en ik nieuwsgierig bij Jetske op de stoep verscheen. Ik had inmiddels leren leven met altijd ergens een sluimerende angst op de achtergrond en voortdurend vermoeiende stress in mijn leven. Het verlangen naar een leven zonder angst had ik eigenlijk wel een beetje opgegeven.

  Al na twee sessies bij Jetske voelde ik een vreemd soort verlichting. De verkramping begon langzaam los te komen! Ik kreeg nieuwe puzzelstukjes aangereikt en kon zo mijzelf opnieuw 'in elkaar puzzelen'. Wat een openbaring! De sessies waren pittig en soms ronduit heftig, maar jeetje, wat een mild en wonderschoon proces is dit geweest!

  En wat een verschil ervaar ik nu in mijn dagelijks leven. Ik heb nauwelijks woorden voor hoeveel makkelijker alles voelt. Ik twijfel minder, ben uitgesprokener, maak keuzes die ik eerder niet aandurfde, lach meer en durf “nee” te zeggen zonder excuses te maken. Ik begrijp mijzelf beter en kan veel makkelijker loslaten. Als ik het in één zin zou moeten samenvatten: ik ben dichter bij mijn kern gekomen, zonder dat dat pijn doet. Wat een verademing. Eindelijk vrij.

  Marina (organisatie-adviseur)
 • ‘Ik ervaar meer rust en zekerheid’

  Toen ik 53 jaar was kreeg ik een zware burn-out, waarbij de bedrijfsarts al snel aangaf dat terugkeren in mijn werk(kring) geen optie was: het was een ziekmakende omgeving voor mij. Een enorme confrontatie. Daarin had ik 28 jaar gewerkt, in leidinggevende en beleidsbepalende functies! Het zorgde voor een totale ommekeer in mijn leven. Ik merkte in het jaren durende proces van ‘opkrabbelen’ daarna dat ik heel veel spanning had opgeslagen in mijn lijf. Ook spanning uit mijn vroege jeugd. En in mijn nieuwe werk als zelfstandig adviseur, maar ook privé reageerde ik nu veel gevoeliger op situaties waarin mijn oude trauma’s weer herkenbaar waren. Het zorgde voor veel stress, althans: ik merkte die nu sterk. Psychotherapie hielp daarvoor niet meer.

  Ik kreeg constante rug- en buikpijnen. Iemand raadde mij aan BSR te proberen. Dat bleek goed aan te slaan! Al snel kon ik het gebruik van pijnstillers totaal stoppen. Maar ik merkte ook dat als ik stopte met de BSR-sessies, de klachten dan geleidelijk weer toenamen. Ik sloeg de spanningen die ik in bepaalde situaties ervoer dus onbewust nog steeds op. Het bleek dat een maandelijkse sessie die spanningen weer uit mijn lijf haalde.

  In gesprekken met Jetske kwamen regelmatig ook de oorzaken van de spanningsopbouw, de opgelopen trauma’s, aan de orde. Jetske stelde uiteindelijk voor hiervoor Wingwave in te zetten, omdat ik in het verleden voldoende gesprekstherapie had gehad, en er mogelijk wat ‘diepers’ dan op verbaal niveau wél zou werken.

  De Wingwave-sessies hebben me goed geholpen. Ik ervaar nu in het dagelijks functioneren meer rust en zekerheid. Ik ‘sla niet meer zo snel aan’ op alles wat er in mijn omgeving gebeurt. Mijn bloeddruk is zelfs iets gedaald!

  Erwin (zelfstandig adviseur)
 • ‘Ik voel me een sterker mens’

  Ik ben bij Jetske Wingwave gaan doen omdat ik hoopte daarmee met name mijn schouderklachten bij de basis aan te pakken. Ik was al een tijdje bezig met body stress release en dat hielp me in eerste instantie vrij snel van de pijn en bewegingsbeperking af, maar bij stress kwamen mijn klachten ook weer terug. Ik heb in totaal vier Wingwave-sessies gehad. En die brachten me meer dan ik ervan verwachtte. Niet alleen heb ik vrijwel geen last meer van mijn schouders en zorgt stress niet meer voor een unheimisch gevoel in mijn buik; ik voel me een sterker mens. Ik heb meer zelfvertrouwen, geef eerder mijn mening en kom voor mezelf op. Op mijn 55ste heb ik eindelijk het gevoel dat ik er mag zijn en sta ik zowel privé als op mijn werk mijn mannetje.

  Ellen (makelaar)
 • ‘Ongelooflijk dat dit gevoel aanhoudt!’

  Ik ben bij Jetske met body stress release begonnen nadat ik daarover iets gelezen had. Ik had op dat moment vooral last van migraineaanvallen die soms wel weken duurden. Ook voelden mijn nek en schouders erg gespannen. Al na één sessie merkte ik dat ik mijn schouders kon laten hangen, iets wat al in geen jaren wilde lukken. Ook mijn migraine nam langzaam maar zeker wat af. Maar wat me misschien nog wel het meest verbaasde: er kwamen heel veel emoties bij mij los. Ik ben als baby een half jaar gescheiden geweest van mijn moeder doordat zij in een psychiatrisch ziekenhuis was opgenomen. Mijn hele leven heb ik last gehad van verlatingsangst. Jetske vertelde mij over Wingwave, de angstreductietechniek waarmee zij werkt. Ik besloot om dat een kans te geven omdat mijn angstklachten een grote impact hadden op mijn leven en een deel van mijn fysieke klachten steeds bleef terugkomen. Na een sessie of twee werd ik overweldigd door een gevoel van grote somberheid. Jetske legde mij uit dat dat waarschijnlijk te maken had met dat we nog niet met de periode van afwezigheid van mijn moeder hadden gewerkt. Ze stelde voor om snel een nieuwe sessie te plannen en daarbij te kijken naar die gebeurtenis. Dat hebben we gedaan en het werd een enorme eyeopener voor mij: toen ik terug was in het moment van alleen zijn als baby voelde ik ineens heel duidelijk dat mijn angst helemaal niet van mij was, maar van mijn moeder. Ik heb altijd zo’n sterke band met haar gehad dat we bijna één waren. Ook realiseerde ik me dat ik überhaupt nooit alleen ben: er zijn veel mensen die van mij houden. Ik ben nog niet helemaal af van mijn klachten, maar het gaat veel beter met mij. Sinds die derde Wingwave-sessie voel ik dat ik de kracht die ik als kind wel degelijk had heb aangeboord. Ik ben vrolijker, er is echt iets van mij afgevallen. In het begin was ik wat sceptisch: zou ik dit gevoel wel vast kunnen houden? Ik vind het eigenlijk ongelooflijk, maar het antwoord daarop is ja!

  Iris (onderwijskundige)
 • ‘Ik sta een stuk relaxter in situaties die ik vroeger stressvol vond’

  Ik kwam al een tijdje bij Jetske voor body stress release. Dit hielp me, maar ik had het idee dat mijn klachten niet alleen met lichamelijke spanning te maken hebben. Toen Jetske mij vertelde over wingwave was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Wingwave zou ik omschrijven als het herprogrammeren van zelfopgelegde denkstructuren. We hebben de afgelopen tijd vier keer ‘gewaved’. Wat ik fijn vind aan wingwave is dat het heel praktisch is, er wordt niet eindeloos gegraven in je verleden, het is heel gericht. Tussen de sessies door merkte ik dat ik heel levendig droomde en veel nadacht over de persoonlijke thema’s die bij wingwave langskwamen. Ik zag ineens verbanden tussen verschillende periodes in mijn leven. Het is nu een paar weken geleden dat ik voor het laatst geweest ben. Ik heb het idee dat er een hoop spanning is opgeruimd en merk dat ik een stuk relaxter sta in sociale situaties die ik voorheen als stressvol had ervaren.

  Linda (communicatie-adviseur)
 • ‘Ik was na vijf behandelingen klaar!’

  Sinds enkele weken had ik behoorlijke last van mijn middenrif en van mijn rug, zowel bovenin als onderin.  Na een bezoek aan de huisarts en drie bezoeken aan de manuele therapeut bleef de pijn en kwam ik niet verder.

  Toevallig ontdekte ik de methode Body Stress Release. Op de website van de vakvereniging staan verschillende stukjes van mensen die behandeld zijn met deze methode. Ik las een stukje van een dame, die exact dezelfde klachten had. Zij benoemde nog een aantal klachten, zoals hartkloppingen, slapende vingers en stramme schouders/nek, die ik daarmee niet in verband had gebracht, maar die ook bij mij speelden. Daarna heb ik me gemeld bij de bsr-praktijk van Jetske Hingst in Amersfoort.

  De eerste behandeling gaf direct al resultaat en verminderde de pijn in mijn rug, schouders en nek. Het is lastig uit te leggen wat er precies gedaan wordt, maar het resultaat is onvoorstelbaar! Je ligt gekleed op een behandeltafel en Jetske raakt bepaalde punten aan in onder andere mijn onder- en bovenrug, nek, schouders en dergelijke.

  Na de tweede behandeling had ik geen last meer van slapende vingers en namen de hartkloppingen af. De derde behandeling gaf ontspanning in mijn nek en schouders en de pijn in mijn middenrif verdween geheel. Ik ga er vanuit dat de behandeling bij ieder anders zal werken, maar bij mij was het na vijf behandelingen klaar. Wat een super methode/behandeling! Ik kan iedereen aanraden om niet te blijven lopen met pijn en gewoon een afspraak te plannen.

  Jolanda (coach)
 • ‘Door wingwave ben ik echt dingen anders gaan doen’

  Aanvankelijk kwam ik bij Jetske met fysieke klachten. Ik had vaak last van mijn onderrug en bekken, nek en schouders. Met body stress release ging dat een stuk beter en ook sinds ik daar een tijdje terug mee gestopt ben voelt mijn lichaam nog duidelijk ontspannener dan voordat ik met bsr begon.  Omdat ik graag in het dagelijks leven minder stress wilde ervaren heb ik dit voorjaar bij Jetske zowel een aantal stress counseling gesprekken als wingwave coaching gedaan. Wat mij betreft een goede combinatie. De stress counseling bracht mij een aantal waardevolle inzichten. Wingwave is een hele basale, directe en praktische methode om aan jezelf te werken, zonder dat het als werken voelt. Je hoeft niet eindeloos over jezelf te vertellen en er is geen ‘huiswerk’.  Soms komen er emoties vrij, maar dat gebeurt alleen in de sessies zelf. Ik ben, ik denk vooral door wingwave, een aantal dingen echt anders gaan doen. Deel makkelijker wat mijn behoefte is, denk positiever over mezelf en ben minder moe. Ik heb in mijn leven heel wat ‘afge-therapied’ en heb het gevoel dat ik voorlopig niets meer nodig heb. Het gaat goed met mij!

  Astrid (beleidsadviseur)
 • ‘Ik heb geleerd te ervaren en te voelen’

  BSR heb ik als een mooie therapie ervaren. Je lichaam wordt gestimuleerd om zelf te helen. De behandeling is dan ook niet klaar als je de kamer bij Jetske verlaat. Het helen kost tijd, maar ik merkte steeds vooruitgang. Daar gaat het om. BSR heeft me geleerd om te ervaren en te voelen. Als ik me goed voel is het goed, ondanks dat er hier en daar nog spanning in mijn lijf zit.

  Ruud (manager)
 • ‘Ik kan mij veel makkelijker ontspannen en voel me steviger’

  Ik heb in het verleden psychotherapie gehad vanwege angstklachten. Het ging op zich al een stuk beter met mij, maar ik merkte dat ik nog veel spanning in mijn lichaam had. Vooral mijn nek, kaak en tong waren erg gespannen en ik was vaak misselijk. Met body stress release namen die klachten vrij snel af. Omdat ik nog steeds wat last had van mijn angstklachten heb ik bij Jetske drie wingwave sessies gedaan. Ik zit nu een stuk beter in mijn vel. Ben opener en rustiger. Emoties komen makkelijker los en ik ben minder bezig met wat anderen van mij vinden. Ik heb het idee dat de combinatie van body stress release en wingwave een hele goede is. Ik merk dat ik mij veel makkelijker kan ontspannen en voel me een stuk steviger.

  Lisa (studente)
 • ‘Ik ben nu weer lekker aan het werk in plaats van gestrest’

  Gisteren bedacht ik hoe enorm veel beter ik me voel dan pakweg acht maanden geleden. Toen ik bij Jetske begon zat ik slecht in mijn vel. Ik had steeds vaker aanvallen van hyperventilatie, was schrikkerig en snel boos. Doordat ik lange dagen achter de computer maakte, had ik steeds meer pijn in mijn nek, schouders en armen. Ook stond ik vaak te wiebelen op mijn benen, heel raar.

  Na de eerste release begon ik op de terugweg in de auto enorm te gapen. Eenmaal thuis was ik zo moe dat ik meteen mijn bed in dook. Na de derde keer merkte ik dat mijn klachten duidelijk afnamen. Ik kon bijvoorbeeld opeens mijn nek weer draaien om achteruit te kijken bij het autorijden. Gaandeweg voelde ik me steeds ontspannener en kwam mijn energie terug.

  Naast body stress release heb ik ook drie stress counseling gesprekken met Jetske gevoerd. Dat was echt een eye opener. Ik begon me te realiseren dat ik veel te veel op mijn bord had en veel te weinig rust nam. Ineens dacht ik: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Sindsdien doe ik de dingen anders. Wat ik niet per se zelf hoef te doen besteed ik zoveel mogelijk uit. En dat bevalt mij prima. Ik ben nu lekker aan het werk in plaats van gestrest.

  Heleen (zelfstandig ondernemer)